JAK POWSTAJE WODA ZJONIZOWANA?
Wodę jonizowaną uzyskuję się za pomocą zjawiska elektrolizy, dzieląc jony i związki rozpuszczone w wodzie na dwie części: alkaliczną, w której skupiają się jony wodorowe oraz wodór cząsteczkowy H2 (pH >7), i kwaśną, w której skupiają się jony hydroksylowe OH- (pH<7) oraz rozpuszczony w wodzie tlen. Alkaliczna woda charakteryzuje się wysokim pH i uzyskuje właściwości przeciwutleniające – ujemny potencjał redukcji utleniania (ORP). Skupia także jony minerałów alkalicznych tj: wapń, potas, magnez, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jonizowana woda alkaliczna jest ogromnym źródłem przeciwutleniaczy, które oddają swoje wolne elektrony, aby zneutralizować negatywne skutki działania na komórki wolnych rodników tlenowych oraz stres oksydacyjny.
Proces elektrolizy w produkcji wody alkalicznej:
5 WŁAŚCIWOŚCI WODY ALKALICZNEJ, KTÓRYCH NIE POSIADA ZWYKŁA WODA
1. WYSOKI POTENCJAŁ PRZECIWUTLENIAJĄCY
To kluczowa cecha wody alkalicznej. Dzięki niej wodę tę nazywamy zredukowaną oraz wodą żywą.
Woda alkaliczna to bogactwo wolnych elektronów H-, które zostają przekazane takim cząsteczkom jak wolne rodniki tlenowe. Wolne rodniki tlenowe, to reaktywne formy tlenu powstałe w wyniku procesu utleniania (stresu oksydacyjnego). Są to cząsteczki, którym brakuje 1 elektronu, przez co cząsteczka taka w sposób inwazyjny dąży do uzyskania brakującego elektronu nieustannie atakując zdrowe komórki. Tym samym narusza działalność zdrowych komórek i naczyń. Może rozpocząć się proces niekontrolowanych reakcji chemicznych, które stymulują rozwój stanu patologicznego czy powstawanie komórek nowotworowych. Po połączeniu jonów wodoru z wody alkalicznej z oksydantami następuje neutralizacja wolnych rodników poprzez wydalenie jako wody.
Nasycenie wody aktywnym wodorem powoduje, że staje się ona wodą „żywą” i ma właściwości takie jak zaobserwowane w słynnych źródłach: Lourdes we Francji, Tlacote w Meksyku, Nordenau w Niemczech, Nadana w Indiach, co potwierdzone zostało w badaniach naukowych.
Korzyści dla organizmu: eliminacja nadmiaru wolnych rodników tlenowych.
Potencjał redukcji utleniania mierzony jest za pomocą wskaźnika ORP (ang. Oxidation Reduction Potential) wyrażonego w milivoltach (mV). Wskazania powyżej 0 świadczą, że woda ma właściwości utleniające, poniżej 0 – przeciwutleniające. Zarówno woda kranowa, jak i wody butelkowane charakteryzują się dodatnim wskazaniem ORP (od +150 do +300 mv). Najgorsze ORP mają słodkie napoje gazowane (około +400 mV).
.
Zjonizowana woda alkaliczna posiada wskazania ujemne ORP do -900 mV, dzięki czemu organizm otrzymuje dodatkowa porcję wolnych elektronów, które zostają przyłączone do wolnych rodników i eliminują je z organizmu. Dzięki tej reakcji zmniejsza się szkodliwy wpływ rodników tlenowych, komórki pozostają chronione i zamknięta zostaje droga do ich mutacji. W konsekwencji wzmacnia się system immunologiczny i ograniczany jest proces starzenia i obumierania komórek.
Otrzymane w procesie elektrolizy ujemne ORP woda utrzymuje bardzo krótko (około 24 godzin). Dlatego zaleca psię picie świeżej wody, zaraz po procesie jonizacji. Z tego tez powodu zjonizowana woda alkaliczna nie może być sprzedawana w postaci butelkowanej.
Woda alkaliczna o pH 9,2 przyjmuje wartości ORP w przedziale -400 do -700 mV. Zawiera także od 0,3 do 0,5 mg wodoru cząsteczkowego (dla porównania: zawartość wodoru w wodzie kranowej czy w wodach mineralnych wynosi zawsze 0 mg/L).
2. WYSOKIE, ALKALICZNE PH
Duża zawartość jonów metali alkalicznych – wymaganych do neutralizacji pozostałości kwasowych (jony wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej. W wodzie alkalicznej nie ma jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, etc.), które w procesie elektrolizy pozostają w wodzie kwaśnej.
Wysokie pH wpływa korzystnie na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Pierwiastki alkaliczne dostępne w wodzie alkalicznej w przyswajalnej, strukturyzowanej formie wspierają naturalne bufory organizmu, zapobiegają powstaniu zaburzeń metabolicznych przemiany materii, będących bezpośrednią przyczyna wielu chorób (np. cukrzyca typu 2, dna moczanowa, osteoporoza).
Odczyn pH: woda kranowa – około 6,8-7,5; woda alkaliczna (do codziennego spożycia ) 9,0 – 9,5; woda kwasowa (powstaje przy produkcji wody alkalicznej) 2,0-4,5; płyn międzykomórkowy 7,8; krew: 7,35-7,45.
Korzyści dla organizmu: alkalizacja organizmu i zmniejszenie zakwaszenia.
Wsparcie dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.
Dostarczenie minerałów alkalicznych w przyswajalnej formie.
Większa zdolność do rozpuszczania tłuszczów.
3. MNIEJSZA STRUKTURA CZĄSTECZEK
Klaster wody alkalicznej tworzy 6 cząsteczek – struktura heksagonalna podobna do płynów ustrojowych człowieka, co polepsza zdolność penetracji i nawodnienia organizmu, a także zwiększa skuteczność oczyszczania komórek z ubocznych produktów przemiany materii. Dla porównania w wodzie tradycyjnej cząsteczki wody tworzą klaster złożony z 12-18 molekuł. Dzięki tej właściwości
Korzyści dla organizmu:
Bezpośrednia absorpcja przez organizm
Łatwiejsza penetracja komórek i zdolność do transportowania mikroelementów
Fot. Struktura klastrowa wody alkalicznej.
4. NIŻSZE NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE CZĄSTECZEK
Napięcie powierzchniowe w wodzie alkalicznej jest dwu krotnie niższe niż wody kranowej czy butelkowanej. Ta cecha powoduje, że woda alkaliczna jest niejako bardziej ciekła.
Korzyści dla organizmu:
Większa zdolność do łączenia się z płynami ustrojowymi oraz zwiększenie przyswajalności wody przez organizm.
Zapobieganie zagęszczeniu krwi i utrzymanie optymalnej płynności.